De som møtte opp i Askim: Gro og Martine, Kari O., Nina, Elin, Gro, Ann-Cathrin, Vigdis
Etter å ha fått nyss om at bjeffing fra våre hunder høres når vi trener på Skui, var det ønske om å gjøre noen tiltak for å beholde den fine treningsplassen vår. Derfor ble Merete Huser i Askim kontaktet. Hun var villig til å forsøke å finne årsaken til problemet ved å observere, forstå hvor skoen trykker og så komme med forslag til tiltak. Merete Huser driver med freestyle, men mente at hennes teorier ang. bjeffing lett kan overføres til situasjoner knyttet til agility. Se hjemmesiden hennes: http://www.kreativtrening.blogspot.com/
Merete’s teori er at hunder bjeffer p.g.a. stress, frustrasjon og usikkerhet, ofte grunnet for høye krav fra eier. Bjeffing er også knyttet til eiers oppførsel i situasjonen. Hennes erfaring er at hunder som får lære grunnferdigheter mens de er rolige og behersket, slik at øvelsene blir flytende og bombesikre før tempo kjøres opp, sjelden bjeffer. Hennes hunder får jobbe med ett og ett moment til hvert moment sitter. Deretter får de gjøre 2 og 2 momenter som baklengskjedes. Hundene går da fra ukjent til kjent, og de vet at de får belønning. Dette bygger utholdenhet, og man får ikke frustrasjonsbjeff så lenge man baklengskjeder. Hvis hele banen/programmet består av 20 øvelser, kan man i prinsippet baklengskjede hele, med 10-20 minikjeder. Ha fokus på stabile 4-5 øvelsesenheter og få skikkelig flyt på disse. Og så lenge man baklengskjeder konsekvent, tror ikke hun at man får bjeffing.
Hun mener at de hundene som har blitt presset frem mht. å lære grunnferdighetene og fullt tempo fra starten av, garantert vil bjeffe og stresse. Så lenge hunden bjeffer når den løper agility, så vil dette øke sannsynligheten for at den vil fortsette å bjeffe neste gang og neste gang. Derfor kan man si at bjeffingen vil fortsette så lenge eier lar hunden fortsette. Hvis hunden i stedet får 500 repetisjoner på riktig utførelse UTEN bjeffing, vil sannsynligvis også de neste 500 repetisjonene foregå uten bjeffing, selv om tempoet øker.
Det er viktig at vi roser/belønner den atferden vi vil ha mer av, nemlig at hunden er stille. Merete mente at vi ved å kjefte på hunden når den bjeffer, bare vil forsterke uønsket atferd (bjeffingen). Vi må prøve å kontrollere situasjoner mest mulig for å unngå at bjeffingen i det hele tatt starter (f.eks. ikke la hunden se på at andre hunder trener hvis dette utløser bjeffingen – flytt heller bilen).
Hun påpekte også hvor viktig det er at vi hjelper og oppmuntrer hverandre – det er en tålmodighetsprøve å få hunder til å stoppe å bjeffe!!!
Endelig et referat 🙂
Flott at du skrev referat 🙂